Usein sisäilmaongelmista puhuttaessa ajatellaan, että se johtuu homeesta. Mutta home (tai mikrobit) eivät ole ainoita sisäilmaongelmien aiheuttaja.
Mille voit siis altistua sisällä ollessasi? Seuraavat esimerkit ovat rakennuksen tuottamia sisäilman epäpuhtauksia:
Mikrobit – eli esim. homesienet ja bakteerit, ovat yleinen sisäilmaongelmien aiheuttaja, mutta mikrobeja löytyy kaikkialta, eli niille altistutaan jatkuvasti.
Kemialliset epäpuhtaudet – esim. VOC- ja PAH-yhdisteet. Yhdisteitä irtoaa kaikista materiaaleista, esim. alkalisen kosteuden vaurioittamasta muovimatosta voi irrota 2-etyyli-1-heksanoli, 1-butanoli tai txib:tä. PAH-yhdisteitä saattaa irrota esim. kivihiilipiestä ja tervapaperista. PAH-yhdistetä voi myös imeytyä ihon kautta.
Pöly – esim ulkoa tuleva pöly (kiviaineispöly), käytöstä johtuvaa pöly (paperi, tekstiili) tai materiaaleista irtoava pöly (asbesti, betonipöly, kipsipöly, sementtipöly).
Teolliset mineraalikuidut – näitä irtoaa esim. puutteellisista ilmastointijärjestelmistä, akustiikkalevyistä ja ihan normaalista villaeristeestä, joka ei ole tiiviin pinnan takana.
Kaasut – esim. maaperästä tuleva radon (radioaktiivinen ja hajuton) tai hiilidioksidi (jonka liian suuret pitoisuudet yleensä viittaavat riittämättömään ilmanvaihtoon).
Kosteus- ja sisäilmateknisessä kuntotutkimuksessa on siis otettava nämä kaikki huomioon. Tutkimus on suoritettava kokonaisvaltaisesti, muuten saattaa joku osa-alue jäädä huomaamatta. Tämä koskee sekä pieniä omakotitaloja että isoja rakennuksia.