fbpx

Mistä johtuu teoreettisen ja todellisen energiakulutuksen ero energiatodistuksessa?

Energiatodistus on työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun ja parantamiseen esim. myynti- ja vuokraustilanteessa.

Energiatodistuksessa esitetään laskennallinen energiatehokkuuden vertailuluku (E-luku) sekä laskennallinen energiakulutus. Jotta tieto on vertailukelpoista, huomioon otetaan vain itse rakennukseen liittyvät ominaisuudet, ei käyttäjiin liittyviä seikkoja.

Näitä käyttäjiin liittyviä seikkoja ovat muun muassa asukkaiden määrä, kotona vietetty aika sekä käyttäjien tottumukset, kuten huonelämpötilan säätö, vedenkulutus tai sähkölaitteiden määrä.

E-luvun laskennassa käytetään myös tiettyjä energiamuotokertoimia sekä taulukkoarvoja jotka ovat asetuksissa määritettyjä. Kyseiset taulukkoarvot voivat olla esim. rakenteen U-arvo (lämmönläpäisykerroin) mikäli todellinen U-arvo ei ole tiedossa tai rakennuksen ilmatiiveysarvo, jos ilmatiiveysmittaus ei ole tehty.

Yllä olevien syiden takia, on hyvin yleistä että laskennallisessa ja todellisessa kulutuslukemassa on eroa.

Niklas Mehtonen

TJ, Rakennusterveysasiantuntija, rakennusinsinööri, energiatodistuksen laatija, sertifioitu energia-asiantuntija Ahvenanmaalla

Lue myös

Mistä johtuu teoreettisen ja todellisen energiakulutuksen ero energiatodistuksessa?

Miten valita oikea kuntotarkastuksen taso?

Energiakriisi uhkaa, älä toista 1970-luvun virheitä!

Muista talosi syyshuolto. Katso muistilistamme!