fbpx

Miksi kuntoarvio on taloyhtiölle tärkeää?

Kuntoarvion avulla selvitetään taloyhtiön rakenteiden ja sen järjestelmien kunto, pääasiassa rakenteita rikkomattomin menetelmin, jotta korjaustarpeiden ajankohdat ja niistä aiheutuvat kustannukset on mahdollista määritellä. Kuntoarvioon kuuluu yleensä myös pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelma. Kuntoarvioon voidaan sisällyttää myös asukaskysely, jonka avulla selvitetään asukkaiden eri vuodenaikoina tekemiä havaintoja tai puutteita. Meidän kauttamme asukaskyselyt voidaan toteuttaa myös elektronisesti ja kolmella eri kielellä.

Kuntoarvio tulisi teettää säännöllisin väliajoin, jotta taloyhtiön hallitus ja osakkaat saavat kattavan kuvan taloyhtiön kunnosta ja mahdollisista korjaustarpeista. Kuntoarvion avulla tarvittavat korjaustoimenpiteet on mahdollista jaksottaa, jotta niistä aiheutuvat kustannukset eivät kasvaisi kerralla kohtuuttomasti. Kuntoarvio antaa paitsi nykyisille, mutta myös tuleville osakkaille, arvokasta tietoa odotettavissa olevista remonttitarpeista. Erityisesti asunnonostotilanteessa kuntoarvio on oleellinen asiakirja, jonka avulla voidaan välttää mahdollisia yllätyksiä ja monia riitatilanteita.

Kun taloyhtiön hallitus on päättänyt kuntoarvion teettämisestä, isännöitsijä yleensä tilaa kuntoarvion. Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää taloyhtiöiltä vuosittain päivitettävää kunnossapitosuunnitelmaa, josta selviää kiinteistön tekninen kunto ja ennakoidut korjaukset seuraavalle viidelle vuodelle. Kuntoarvio on ennen kaikkea työkalu kiinteistön arvon säilyttämiseksi kunnossapito-ohjelman avulla.

Haluatteko tarjouksen taloyhtiönne kuntoarviosta? Ota yhteyttä meihin!
Tarjousta varten tarvitsemme seuraavat tiedot: kohteen rakennusvuosi, sijainti, montako rakennusta kiinteistöön kuuluu, minkä tyyppisiä rakennuksia ja montako asuntoa ja/tai liiketilaa taloyhtiössä on.

Niklas Mehtonen

TJ, Rakennusterveysasiantuntija, rakennusinsinööri, energiatodistuksen laatija, sertifioitu energia-asiantuntija Ahvenanmaalla

Lue myös

Mistä johtuu teoreettisen ja todellisen energiakulutuksen ero energiatodistuksessa?

Miten valita oikea kuntotarkastuksen taso?

Energiakriisi uhkaa, älä toista 1970-luvun virheitä!

Muista talosi syyshuolto. Katso muistilistamme!